Poštovani, dobar dan svima!Počela je škola. Polako ulazimo u kolotečinu kuhanja, zadaća, naših i dječjih obaveza. Na placu nema ništa novoga, izbor ribe bio je prilično dobar ovih dana pa Vam šaljem recept za gregadu. To je stari, ribarski način pripremanja ribe  i ako imate prave namirnice (mislim na izbor ribe ), veoma je jednostavan i brzo gotov. Uz to i vrlo ukusan. Recept za ovu gregadu dobila sam od Mandice koja odlično kuha  i gregada je često na njenom jelovniku.Za gregadu vam je potrebna riba od kamena koja se ne raspadne brzo ili tzv. škarpunada. Pri tome mislim na škarpinu, divlju oradu ili brancin, kokot  ili grdobinu i koji pauk, a možete staviti i komad ugora.


U širu posudu, prethodno nauljenu maslinovim uljem, slažite ribu narezanu na manje komade, posolite, popaprite, stavite malo češnjaka i peršina. Zatim se slaže red krumpira narezanog na tanke ploške ili fete, pa i njega posolite i popaprite. Opet slijedi red ribe i red krumpira. Sve to zalijte mješavinom vode i bijelog vina da  tekućina sve prekrije. Važno pravilo za gregadu, a isto tako i za brodet, je da se posuda u kojoj pripremate ribu ne miješa nego se samo protrese koji put. Gregada se priprema u širokom loncu i priprema se otklopljena. Kuha se dok krumpir ne bude gotov. Kad je gotova, ostavite je desetak minuta da se ohladi i poslužite.


Bitno je samo upotrijebiti dobre i kvalitetne sastojke, pri tome mislim na ribu. Ako je ona dobre kvalitete, gregada vam ne može ispasti loše. Probajte i sami se u to uvjerite. Dobar Vam tek!

 Srdačno Vaša Ljiljana

Ažurirano ( Subota, 16 Siječanj 2010 23:01 )