Dobar vam dan!

Kupiti dobar komad ribe ovih je dana pravo umijeće. Razlog je vrlo jednostavan, dobre ribe nema na placu. I sami ribari se ovih dana čude kako im je loš ulov, a turistička sezona tek je na početku. Ponuda je vrlo siromašna, a uzme li se u obzir da je od 1.5 počeo lovostaj na sitnu plavu ribu kao što je srdela i inčun, preostaje nam zadovoljiti se onim što ribarnica nudi. To je prije svega  gotovo živa hobotnica koju sada možete kupiti i po cijeni od 50,00 kuna ako naletite na rasprodaju ili odlični škampi. Ima dovoljno oslića, sitne bijele ribe za friganje i možemo se jedino nadati da će za vikend biti ponuda bolja.

Stoga vam preporučujem kupiti neko domaće povrće kojeg ovih dana ima kakvog hoćete. Stigle su prve mahune i domaća crvena dalmatinska kapula, pa uz grašak, bob, artičoke,šparoge, domaći paradajz koji je sve ukusniji, papriku, krastavce, tikvice svatko može naći ponešto za sebe. Domaćih jagoda ima na svakom koraku i sve su bolje, a uskoro bi trebalo krenuti i domaće bobičasto voće.

Ako volite bob a ne znate kako ga pripremiti, šaljem vam vrlo jednostavan recept koji sam dobila od Snježane, vlasnice jednog od boljih štandova domaćeg voća i povrća na zagrebačkom Dolcu.

ŠUFIGANI BOB

- vrećica očišćenog boba

- domaća kapula

- dva, tri domaća mekša paradajza

- sol, papar

- maslinovo ulje

- domaća široka tjestenina najbolje su lazanje

Na maslinovu ulju prodinstate luk da malo požuti, dodate bob, očišćeni paradajz, sol, papar, zalijete vodom ili ako imate temeljac i pustite da se kuha dok bob ne omekša. Par minuta prije nego je bob gotov, dodate neko domaće široko tijesto, podlijete i pustite da se tijesto skuha u bobu. I to je to, vrlo jednostavo, fino i ukusno. U slast!