Friško s placa - na vaša vrata!

LIMUN

Počeo je ožujak, mjesec u kojem prelazimo iz zime u proljeće. Glavna njegova obilježja su dinamična i vjetrovita zbivanja poznatija kao „ tri marčane bure“. Što znači da nas očekuju barem tri vjetrovita perioda u ovom mjesecu, koja će se odraziti i na ponudu ribe.Već prošli vikend u subotu nije bilo ništa od svježe ribe, a orkanska bura na sjevernom Jdranu i olujno jugo na južnom siguran su znak da se nešto od ribe može pojaviti tek u subotu. Mada nije rijetkost da se i po ovakvom vjetrovitom vremenu naiđe na neki fini komad gofa, divlje tune ili čega drugog svježeg. Zato pričekajmo petak, pa ćemo vidjeti hoće li se nešto fino uloviti za vikend. Savjetujem da ovog mjeseca kupite svježu ribu kad god je nađete, i zamrznete.

 

Više...

 

Japrak

JAPRAK

Dobar Vam dan!

Olujna bura  koja puše ovih dana uvelike je utjecala na ponudu ribe u ribarnici. Osim prekrasnih škampi, liganja, nešto hobotnice i koje kašete grdobine i pasa  izbor baš nije bio velik, a kako izgleda, tako će biti i za vikend. Pa ako se odlučite za neku ribu, požurite na plac. Sitne plave ribe nije ni bilo.

Naša je tradicionalna kuhinja genijalna iako smo mi puno toga zanemarili i izbacili iz svoje prehrane. Jedno od naših starih tradicionalnih jela koje se nekad često pripremalo (a danas ga radi vrlo malo ljudi ) je japrak.

Više...

 

ŠPAROGE

Dobar Vam dan! Unatoč snijegu što je padao u utorak nad Zagrebom i zahlađenjem proteklih dana, sigurna sam da je proljeće blizu.  Na  placu su se u utorak sasvim nenadano pojavile prve šparoge. Zbog male količine i velike potražnje nisu bile ni  stavljene na banak, već su se prodale „ ispod pulta“ i doslovce bile razgrabljene već oko sedam sati. Tako će biti još neko vrijeme, pa ako se odlučite krenuti u potragu za šparogama, učinite to vrlo rano ujutro. Ili si pronađite „ vezu“. Možda zvuči smiješno da za „mac“ šparoga (kako ga zovu Dalmatinke) treba veza, ali za sada je tako. Trenutačna cijena jednog maca je 50,00 kuna..

Više...

 

FEFERONI

Dobar Vam dan!
Jeste li znali da je u sicilijanskom gradu Messini pri jednom sveučilištu otvorena posebna Akademija koja se bavi proučavanjem feferona: od kakvoće sjemena, sijanja, sadnje, berbe, prerade i korištenja feferona u ljudskoj prehrani i liječenju? Južna Italija najveći je proizvođač i potrošač feferona na Zapadu, pa ne čudi zašto je baš tamo otvorena ta Akademije.Talijani to ovako objašnjavaju: “Feferon koristimo u svemu osim u kavi, pa zašto ga onda ne bismo bolje proučili?“

Više...

 

Delicija zvana pršut

DELICIJA ZVANA PRŠUT

Dobar dan svima!

Ne poznajem čovjeka koji ne voli pršut. Taj dalmatinski specijalitet oduševljava ljude već više od dvije tisuće godina. Prirodan, dobiven iz vrhunskog mesa svinjetine, predstavlja odličnu namirnicu koja posjeduje odlična nutritivna svojstva. Tradicionalni dalmatinski pršut proizvodi se na području Dalmatinske zagore zbog klime koja mu pogoduje. Danas ,kao i stoljećima prije, soli se ručno. Nakon soljenja, slijedi dimljenje i sušenje na dalmatinskoj buri, hladnom vjetru koji ne pogoduje ribarima ali je zato prava stvar za pršut.Za razliku od pršuta koji se proizvode u Italiji, Španjolskoj, Portugalu , Francuskoj pa čak i u Istri, jedino se dalmatinski pršut dimi. Kombinacija dalmatinskog drva i bilja koje se upotrebljava za dimljenje očuvana je sve do danas i čini osnovnu razliku između dalmatinskog pršuta i ostalih koji se proizvode diljem Evrope.

Pršut je namirnica koja se odlikuje visokim sadržajem bjelančevina. Dobar je izvor željeza koje je potpuno razgradivo kada dospije u organizam. Dakle, odlična namirnica u borbi protiv anemije. Izvanredno je skladište vitamina B skupine, naročito tiamina i niacina. Uz to, pršut sadrži i cink. Odličan je u kombinaciji s dinjom jer je dinja bogata antioksidantima koje pršut nema.

 

Više...

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 15

Ponuda

Svi Proizvodi


Napredno Pretraživanje
Statistika
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas140
mod_vvisit_counterJučer365
mod_vvisit_counterOvaj tj.2714
mod_vvisit_counterProšli tj.2946
mod_vvisit_counterOvaj mj.9348
mod_vvisit_counterProšli mj.12466
mod_vvisit_counterUkupno744039
Prijava